mandag den 22. november 2010

Blokade på OG

Blokade på Odder Gymnasium

Af Sofie Lykke Bundgaard

En kold og blæsende tirsdag morgen i oktober. En lilla himmel. Et par unge, politisk engagerede elever i gang med at male et banner med teksten ”Unge ta’r ansvar”. Om dette ansvar tages ved at blokere gymnasiet og nedlægge undervisning kan diskuteres, og det bliver det også heftigt i fløjene på Odder Gymnasium. Nogle elever ser blokadedagen som en revolutionær dag med mulighed for politisk indflydelse, mens andre ser det som en kærkommen fridag. Og der er nok ikke mange, der vil argumentere imod, at der findes flest elever i den sidste kategori.

Fremmødet af elever i morgentimerne på gymnasiets matrikel må også siges at være begrænset, og stemningen var mere i retning af gratis morgenmad og hygge end egentlig politisk aktion. Dog formåede vor alles yndlingslærer Frede Højland at trække opmærksomhed til sig, da han, ene mand, forsøgte at storme gymnasiet på noget, der kunne minde om Jack Bauer-måden.

En anden lærer, der gjorde sig bemærket i forsøg på at trænge ind på skolen, var ifølge en gruppe bannermalere Niels Jensen, der skulle have udtalt ”lorteland” i bedste Buster Larsen-stil.


Opbakning blandt eleverne

Generelt nyder blokaden opbakning af eleverne på gymnasiet, der fik mulighed for at ytre deres holdning i en afstemning på Lectio. Her stemte 173 ja til blokaden, mens 40 stemte nej. Nogle af disse ja-stemmere har stemt ja i sympati med andre gymnasier, der er ramt hårdere end Odder, bl.a. Anna Sofie Kreiberg fra 3.z: ”Vi skal støtte og være solidariske over for alle de skoler, der oplever kraftige nedskæringer”, udtaler hun til Etceteras udsendte. Hun har sammen med sine meddemonstranter slået sig ned på et tæppe og holder varmen ved hjælp fra medbragt te og kage.


Stort politisk engagement

Hovedkræfterne bag blokaden er Clara Eggers og Kasper Ballermann fra elevrådet, der begge er tilfredse med fremmødet og opbakningen. Blokaden er denne gang bedre forberedt end den sidste blokade, og der er flere tilbud på skolen til de elever, der møder op, bl.a. elevstyret lektiecafé.

At blokaden netop finder sted d. 5 oktober er intet tilfælde – denne dag er dagen for Folketingets åbning. Lars Løkkes ansigt tordner frem på storskærmen i pyramiden, hvor Henrik Dahlin har taget plads på forreste række. Hans bebudelser om afskaffelsen af S.U. til hjemmeboende 18-19-årige unge vækker stor foragt, og elevrådet opfordrer de fremmødte til at drage til demonstration i Århus. Der er arrangeret gratis bustransport fra Odder Gymnasium og Clara og Kasper regner med at få fyldt bussen op og tage af sted mod Lille Torv med ca. 70 odderske gymnasiaster. De er begge enige om, at det er en vigtig sag, der i dag kæmpes for. Folketingets åbningsdag lægger op til, at sager skal under debat, og denne dag er en god mulighed for at sætte emner på den danske politiske dagsorden.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar